Delpher

Toegang is gratis

Delpher is voor iedereen vrij toegankelijk. Het maakt niet uit wat voor onderzoek je doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan 1,3 miljoen kranten, 4,4 miljoen tijdschriftpagina's en meer dan 500.000 boeken van de 15e tot de 21e eeuw.

Toegang

Delpher

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor jou gemakkelijk te maken.

Naar Delpher

Logo oefenen.nl

Ontdek het nieuwe Delpher

Ontdek meer. Steeds weer. Met Delpher. Hier zie je de introductie.

Snel zoeken in Delpher

Deze film geeft een korte uitleg over het snel zoeken in Delpher.
 

Sneller en beter zoeken

Deze film geeft handige tips over het verfijnder maken van je zoekvraag met wildcards en Booleaanse operatoren zoals AND en OR. 

Opslaan en delen in Delpher

Deze film toont hoe je materiaal uit Delpher kunt opslaan als favoriet of als bestand op de computer en hoe je een document kunt delen via de sociale media.

Het Aanbod

Kranten

De collectie Kranten bestaat uit:

De basiscollectie bevat ongeveer 15 miljoen krantenpagina's uit Nederland, Nederlands-Indië, de Antillen, Amerika en Suriname van 1618 tot 2005. 

De collectie Externe Krantenbanken bestaat uit vijf regionale, online krantenbanken: Archief Eemland, Krantenbank Zeeland, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar en het Regionaal Archief Nijmegen. 

De kranten worden weergegeven op de websites van de diverse instellingen, maar op Delpher kun je ze allemaal tegelijkertijd gezamenlijk doorzoeken.

Naar Delpher Kranten basiscollectie

Naar Delpher Externe Krantenbanken

Boeken

De collectie Boeken bestaat uit:

De Basiscollectie bestaat uit ruim 110.000 boeken uit de 17e tot de 20e eeuw uit de KB, diverse universiteitsbibliotheken en andere erfgoedinstellingen.

Daarnaast doorzoekt Delpher ook de boekencollectie van de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren (DBNL).

De Google collectie bevat ongeveer 800.000 rechtenvrije titels  van boeken uit een digitaliseringsproject van de KB met 17 Nederlandse bibliotheken, waaronder de UvA, UB-Leiden, UB Utrecht en UB Groningen. Ook de Google collectie van Universiteit Gent kun je hier terugvinden.

Naar Delpher Boeken basiscollectie

Naar Delpher Boeken Google collectie

Tijdschriften

De tijdschriftencollectie beslaat de periode rond 1800 - 2000. Jaarlijks worden hieraan honderden titels toegevoegd.

Naar Delpher Tijdschriften

Radiobulletins

De collectie Radiobulletins bevat 1,8 miljoen uitgetypte teksten van nieuwsbulletins op de radio van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), 1937-1989.

Naar Delpher Radiobulletins