Glass Room Experience

Glass Room Experience - een kijkje in je online leven

Wat is er nog persoonlijk aan data wanneer deze allesbehalve van onszelf is? Onze websites, apps, sociale media en ‘slimme’ apparaten werken op datgene waarmee technologiebedrijven miljarden euro’s verdienen - data. En niet zomaar data, maar onze data. 

Naar schatting zullen er in 2030 zo’n 125 miljard verbonden apparaten zijn - 14 per persoon. Dat zijn heel wat ‘slimme’ tandenborstels. Zal al deze technologie ons leven echt eenvoudiger, gezonder en veiliger maken?

In deze tentoonstelling ontdekken we de bedrijven en mechanismes die deze technologie en het Internet of Things (IoT) mogelijk maken.

Speel Nep of Echt om te zien hoe slim jij bent in de wereld van slimme toepassingen. Ontdek wat er achter de schermen gebeurt in Het Internet Dat Je Niet Ziet.

En vergeet niet na het bezoek aan de expositie een Data Detox Kit mee te nemen, een achtdaagse kuur die je weer eigenaar laat zijn van jouw persoonlijke digitale privacy.

De Glass Room Experience is in de maand juni te zien in de Bibliotheek Venray.  

Voorlichtingsavond babbeltrucs en digitale fraude

In nauwe samenwerking met de gemeente Venray en politie.

Jaarlijks worden er honderden mensen opgelicht door mensen die op een geloofwaardige en verschillende manieren, het vertrouwen van de burger winnen. Ze gebruiken trucs via telefoon, laptop of PC om persoonlijke gegevens te achterhalen en daar misbruik van te maken. Buiten de grote emotionele schade loopt de financiële schade vaak in de duizenden euro’s.
Har Timmermans laat middels voorbeelden uit de praktijk zien hoe er van uw vertrouwen misbruik gemaakt kan worden. Er wordt verteld hoe u alert kunt zijn op mensen die u proberen op te lichten en wat u moet doen als u ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer wordt van oplichtingspraktijken.
U leert situaties herkennen en wat u moet doen als u verdachte zaken tegenkomt op uw telefoon, laptop of computer. Ook is er voldoende ruimte voor vragen en opmerkingen.

Na de voorlichting van Har Timmermans zal Hein Salentijn vertellen over buurtpreventie (opstarten van Whats app groepen).

Workshop Data Detox

Jouw Data Detox (digitale ontgifting) begint hier.

In deze workshop gaan we jouw recht op privacy bespreken en stellen we ons de vraag hoe onze gegevens gebruikt worden. 

Ook ga je je telefoon opschonen door apps te verwijderen die je niet of nauwelijks meer gebruikt, instellingen veranderen zodat de telefoon geen aandacht trekt of obstakels bedenken die het gebruik van apps of je telefoon lastiger maken. 

Daarnaast bespreken we de voorwaarden van een 'goede’ app en gaan we op zoek naar alternatieven voor apps die je nog wel wilt gebruiken.  

Vergeet niet je smartphone mee te brengen naar de workshop! 

 

Data Detox kuur

Heb jij het gevoel dat je digitale persoonlijkheid je stilletjes uit handen glipt? Geef je eraan toe om veel apps te installeren? Heb je iets te vaak “Ik ga akkoord” aangeklikt? Ben je de tel kwijt van het aantal accounts dat je hebt aangemaakt?

Dan heb je misschien minder controle over je digitale leven dan je eigenlijk zou willen.Dit kan anders! De Data Detox Kit is speciaal voor jou ontworpen. Het is een kuur waarmee je zelf aan de slag gaat. Het kost je dagelijks minder dan een half uurtje en duurt acht dagen. Daarna is jouw digitale ik er een stuk beter aan toe – en heb je meer controle.

Doe de Data Detox online of kom naar de Bibliotheek Venray voor een papieren versie.

Webinar Sociale Media Wijsheid

Dit webinar, gepresenteert door de 14 jarige Julia, is geschikt voor kinderen van 10-13 jaar en hun ouders. Besproken wordt hoe je het beste kunt omgaan met social media.  

Via TikTok, Instagram, Snapchat, Whatsapp komen kinderen in aanraking met social media. Het is belangrijk om te leren hoe je hier goed en veilig mee om kunt gaan. Onderwerpen die aan bod komen zijn: grooming, sexting, nepnieuws, horror appjes, kettingbrieven, social media challenges, schermtijd, het op privé zetten van je accounts.

Julia zal samen met Marjolein Bongers, van House of Social Media, het webinar presenteren. Er worden veel tips gegeven voor social media wijsheid én creatieve apps. Het webinar is zeer interactief met vragen, chat en filmpjes. Ouders wordt aangeraden om mee te kijken.  

Wat als het toch misgaat?

Fraudehelpdesk.nl
Biedt fraudeslachtoffers een helpende hand en probeert internetfraude te voorkomen door mensen bewust te maken.

Have I been Pwned
Via deze site is te achterhalen of je slachtoffer bent geworden van een
lek bij een bedrijf of organisatie waar je in het verleden persoonlijke
gegevens hebt achtergelaten.

No More Ransomware
Site om slachtoffers van ransomware te helpen bij het herstellen van hun versleutelde gegevens zonder dat zij de criminelen hiervoor betalen.

Net op echt

Nep of Echt?

In de Nep of Echt Desinformatie Editie neem je een duik in de troebele wereld van "nepnieuws' en test je je skills voor het herkennen van desinformatie in al zijn gedaantes.