Alles uit de kast om jongeren aan het lezen te krijgen

Gepubliceerd op: 26 juni 2018 09:29

Jongeren lezen graag waar gebeurde verhalen. Op het CITAVERDE College wordt in leerjaar 2 van het vmbo ieder jaar een leesproject georganiseerd. Samen met de Bibliotheek Horst is dit jaar gekozen voor het thema ‘waargebeurde verhalen’. Door middel van een quiz hebben de leerlingen de collectie van de bibliotheek leren kennen en hebben kennis gemaakt met de boeken van de Slashserie. Het project werd donderdag 21 juni afgerond met een bezoek van een schrijver en hoofdpersoon.

In een Slashboek vertelt een lotgenoot zijn of haar levensverhaal. Een professionele schrijver heeft dit verhaal uitgewerkt tot een mooi leesbaar boek.
Veel leerlingen hebben met aandacht en enthousiasme de boeken gelezen. Een veel gehoorde opmerking is: ‘Ik kijk nu heel anders tegen anorexia/gameverslaving/drugswereld/ADHD aan.’ Jongeren krijgen in een Slashboek een inkijkje in het leven van een leeftijdsgenoot, de hoofdpersoon van het boek. Het verhaal speelt zich af in een wereld die de meeste leerlingen niet kennen. ‘Ik ben er echt wijzer van geworden’, is ook een veelgehoorde uitspraak.

Als afsluiting van het project hebben de bibliotheek en het CITAVERDE college een schrijver en hoofdpersoon van een van de Slashboeken uitgenodigd: Anke Kranendonk en haar nichtje Lieke Kranendonk. Zij zijn verantwoordelijk voor het boek ‘Alles is weg’ over een fataal ongeval. De vriend van Lieke is verongelukt.  Aan
ruim honderd leerlingen hebben ze hun verhaal verteld. Daarmee kwamen ze tegemoet aan de vraag van jongeren: ‘Hoe zou het nu gaan met de hoofdpersoon van mijn boek?’

De leerlingen hebben naar aanleiding van het gelezen boek een eindopdracht gemaakt in de vorm van een collage. De mooiste collages zullen binnenkort in de bibliotheek te bewonderen zijn.