Symposium Vluchtelingen!? Toen en nu

Gepubliceerd op: 7 december 2019 16:31

Wat betekent vrijheid? De HAVO4-leerlingen van het Raayland College gingen vrijdag 6 december met deze vraag aan de slag tijdens het mini-symposium Vluchtelingen?! Toen en Nu. Verdeeld over vier locaties in het centrum van Venray luisterden ze naar verhalen en ervaringsdeskundigen over 75 jaar Vrijheid.

Organisatie

Het mini-symposium is georganiseerd door BiblioNu met JOC Ysselsteyn en Mondiaal Platform Venray, met hulp van Venrays Museum, Schouwburg Venray en Anti-Discriminatievoorziening Limburg. Marlou Vullings van BiblioNu vertelt: “Echte verhalen maken indruk. Daarom hebben we gekozen voor deze opzet, zodat we de leerlingen iets mee kunnen geven om over na te denken. Hoe is het om je vrijheid te verliezen, en wat doet dat met een mens?” Thijs Vogels
van JOC Ysselsteyn vult aan: “Het is belangrijk dat de Venrayse jongeren zich bewust zijn van de lokale en nationale geschiedenis. Dat ze weten dat we blij mogen zijn met de vrijheid waar onze groot- en overgrootouders voor gevochten hebben, en dat het voor lang niet iedereen vanzelfsprekend is om van deze vrijheid te mogen genieten.”

Gevarieerd programma en uitnodiging

Door de diversiteit aan sprekers, kregen de leerlingen een gevarieerd programma. Zo waren auteurs Martine Letterie en Susanna Jansen te gast. Ooggetuigenverslagen kwamen van drie sprekers die hun eigen ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog deelden, maar ook van vier Venrayse nieuwkomers die over hun vlucht uit Iran en Syrië vertelden. Spontaan werd een van hen door de leerlingen zelfs uitgenodigd om een dagje mee te lopen in hun klas.