Expositie 'Megjes in Kronenberg'

Gepubliceerd op: 27 september 2019 09:56

Kronenberg is een klein dorp in Noord-Limburg met ruim elfhonderd inwoners, waarvan 550 ‘megjes’ (Limburgs voor meisjes of vrouwen). Van 2 t/m 31 oktober is er een expositie in de Bibliotheek Horst naar aanleiding van het boek ‘Megjes in Kronenberg’ van Marleen Wijnen.

 ‘Megjes in Kronenberg’ gaat over meisjes en vrouwen van 0 tot 96 jaar die in 2018 in Kronenberg wonen. Zelf verliet Marleen Wijnen als tiener haar geboortegrond. ze wilde de wereld ontdekken. Na ruim 25 jaar wonen en leven in een stad kwam ze terug, omdat de plek zo uniek is. Ze was benieuwd naar hoe dat voor andere meisjes en vrouwen in haar dorp is. ze portretteerde 359 megjes op de favoriete plek in hun huis en vroeg hen naar de betekenis van Kronenberg, het leven en wonen in dit dorp en het eventuele verlangen naar de stad. De portretten en verhalen van die megjes zijn te vinden in het fotoboek en in de expositie. Samen vertolken ze bijna honderd jaar vrouwengeschiedenis in een kleine dorpsgemeenschap.

 

 

Over Marleen Wijnen

De expositie en het fotoboek ‘Megjes in Kronenberg’ vormen samen het eindwerk voor de zesjarige fotografieopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mol die Marleen heeft gevolgd. Tijdens de opleiding ontdekte Marleen dat ze als fotograaf graag verhalen vertelt, voortkomend uit haar eigen directe omgeving. Met die verhalen wil ze mensen bewust maken van het mooie en bijzondere van die omgeving die voor velen zo vanzelfsprekend is.

"Ik ben ervan overtuigd dat die bewustwording leidt tot kleine veranderingen en uiteindelijk hopelijk tot een betere wereld. Zoals een steen in het water. Dat deed ik
twee jaar geleden met het fotoboek ‘Het Groot Veld’ en dit jaar met ‘Megjes in Kronenberg’”. Aldus Marleen.