Boek zoekt vriend

Bibliotheekbezoek voor de groepen 5/6 van de basisschool.

Met dit bibliotheekbezoek maak je vrienden! En die zijn er in allerlei soorten en maten: van onafscheidelijke duo’s als Jip en Janneke
tot zelfgemaakte vrienden in Hoe maak je een vriend. Van geheime vriendenclubs tot vriendschappen die op de proef worden gesteld.

Griffels

Het best geschreven

De Zilveren Griffel is de prijs voor de best geschreven Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar. Jaarlijks kunnen in vijf categorieën twee boeken bekroond worden: tot 6 jaar, 6 jaar en ouder, 9 jaar en ouder, informatief en poëzie.

Tijdens het kinderboekenbal (dinsdag 2 oktober) werd bekend gemaakt dat De prijs voor het beste kinderboek, de Gouden Griffel, gaat naar Annet Schaap met haar boek Lampje. Het boek gaat over het meisje Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter. Ze moet elke avond tientallen trappen in de vuurtoren beklimmen om het licht aan te steken. Als op een dag de lucifers op zijn, gaat er van alles mis...

Schrijversbezoeken

Tijdens de Kinderboekenweek zullen 24 groepen 7 van het basisonderwijs
BiblioNu bezoeken. De kinderboekenauteurs Hans Kuijper, Lydia Rood, Stefan Boonen, Marc ter Horst, Henk Hardeman, Tjibbe Veldkamp, Ruben Prins en Frank van Pamelen zijn ook van de partij en gaan de leerlingen in aanraking brengen met de wereld achter het boek.

Penselen

het mooist geïllustreerd

Het Zilveren Penseel is de prijs voor de mooist geïllustreerde Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar. Op 19 september werd bekendgemaakt dat Ludwig Volbeda het Gouden Penseel 2018 gewonnen heeft. Hij krijgt de prijs voor zijn tekeningen in het boek Fabeldieren van Floortje Zwigtman. Een boek over legendarische en mythische beesten.  

Kom erbij! Vriendschap is het thema in de Kinderboekenweek. Kinderen worden uitgenodigd om samen met hun vrienden naar de Bibliotheek te komen. Daar zijn allemaal leuke boeken en films over vriendschap te leen.

In de bibliotheken van Horst en Venray kunnen kinderen een spiegel decoreren, zodat deze héél persoonlijk wordt. Kijk er vervolgens
in  - alleen of samen met je beste vriend(in) – en maak een selfie. Voor de kleintjes is er een leuke kleurplaat en kinderen kunnen een woordzoeker oplossen.