Aanbod voor zorginstellingen, mantelzorgers en ouderen

Lezen op leeftijd

Genieten van verhalen kan op allerlei manieren: door zelf te lezen, al dan niet in boeken met grote letters, door te bladeren in kijkboeken, door voorlezen en vertellen of door te luisteren naar verhalen. BiblioNu ondersteunt op het gebied van lezen, biedt advies en heeft voorzieningen ouderen, mantelzorgers en voor bewoners en activiteitenbegeleiders in zorginstellingen.

De Bibliotheek is er voor iedereen. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen omdat ze de kleine lettertjes niet (meer) kunnen lezen en voor mensen die niet zelf naar de Bibliotheek kunnen komen.

Bibliotheek_aan_huis_Plectrum_W1

Bibliotheek aan Huis


Ook als u niet meer zelf naar de bibliotheek kunt komen, kunt u boeken lenen. Gebruik dan die dienst Bibliotheek aan Huis.

► Meer over Bibliotheek aan Huis


huishouden_plectrum_2W

Herinneringskoffers

De herinneringskoffer is een ideaal hulpmiddel om met (dementerende) ouderen terug te gaan naar het verleden. De inhoud nodigt uit tot vertellen en herbeleven van (oude) verhalen. Goed voor het geheugen en het geeft een gevoel van houvast en veiligheid. De bijgevoegde spellen stimuleren tot actief meedoen. Er zijn 9 verschillende koffers beschikbaar.

►Meer over de herinneringskoffers

HV-KB-DOK0333_man_en_vrouw_in_bieb_plectrum_W

Dementheek

In de Bibliotheek Venray bevindt zich een dementheek: een plek met informatie en materialen voor menen met dementie en voor direct betrokkenen, zoals familie, mantelzorgers, vrijwilligers en zorgprofessionals.

Meer over de dementheek

HV-KB-laren0133_oudere_vrouw_krijgt_uitleg_van_jonge_vrouw_2_plectrum_W

Eerste Hulp Bij Dementie koffer

BiblioNu heeft in samenwerking met Venray dementievriendelijk een EHBD-koffer samengesteld. Deze Eerste Hulp Bij Dementie-koffer dient als een eerste kennismaking in de hoeveelheid informatie die er over dit thema bestaat. De koffers zijn te leen in Venray en Horst.


De inhoud bestaat uit informatieve boeken over dementie, een kinderboek over het thema, dvd’s, een magazine van Alzheimer Nederland, brochures en verwijzingen naar websites.

Meer over de de EHBD-koffer

plectrum_aanbod_ouderen_2W

Themacollecties

Het gebruik van (foto)boeken kan herinneringen oproepen bij ouderen en zo hun kennis reactiveren. Een themacollectie kan bestaan uit: grootletterboeken, romans, informatieve boeken, cd’s, dvd’s en speelleermaterialen. Zorginstellingen en mantelzorgers kunnen themacolleties aanvragen bij BiblioNu.

► Meer over themacollecties

Luisterboek_plectrum_W

Passend Lezen punt

Problemen met de kleine letters? Dan is passend lezen een oplossing.

Met aangepaste materialen kunnen mensen die moeite hebben met lezen toch kennis nemen van boeken, kranten, tijdschriften en andere informatie. Het Passend Lezen Punt in de Bibliotheken Horst en Venray is voor mensen die slechter gaan zien, of mensen met dyslexie of afasie.

►Meer over het Passend Lezen Punt

BiblioNu Merseloseweg 59 5801 CC Venray Tel.: (0478) 581 970 info@biblionu.nl