Tips en landelijke leesbevorderingscampagnes

banner_nieuwscafe_572x172

Er zijn veel landelijke leesbevorderingsactiviteiten waar de school bij aan kan haken om het lezen te stimuleren.

Ook bij BiblioNu is er aandacht voor de verschillende activiteiten. Hieronder vindt u een jaaroverzicht.

MLP_met_Makkies

Makkelijk Lezen Plein

In elke bibliotheekvestiging zijn mooie boeken en andere materialen voor kinderen die moeite hebben met lezen. In Horst en Venray hebben we zelfs een speciaal Makkelijk lezen Plein (MLP) waar alle materialen bij elkaar staan. Ook voor ouders.
Ga daar vooral eens kijken!

lezingInteractieve lezing

Wil de school de ouderbetrokkenheid verhogen of ouders goed informeren over boeken en of nieuwe media? Dan is een interactieve lezing van onze mediacoach een doelmatige en leuke invulling van een ouderavond. In overleg wordt de inhoud bepaald, maar thema’s die aan de orde kunnen komen, zijn: social media, gamen, goede boeken en voorlezen.

databanken

Digitale databanken

Via onze website kunnen scholen beschikken over digitale databanken zoals krantenarchieven, woordenboeken, digitale prentenboeken of informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Nieuw in dit aanbod zijn de luistercolleges van de Junior
Bètacanon en interactieve animaties.

KBW17_Logo_300

Kinderboekenweek oktober 2017


Thema: Gruwelijk eng!

Meer informatie op www.kinderboekenweek.nl.

jongen_aan_computer_vierkant

Week van de Mediawijsheid

Van 17 t/m 24 november 2017 is er aandacht voor de Week van de Mediawijsheid.

Het thema is "Generatie Media: samen mediawijs". Docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren worden opgeroepen om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Zodat we elkaars leefwerelden beter leren begrijpen en de volgende stap kunnen zetten richting een generatie die klaar is voor een mediawijze toekomst.


Meer informatie op www.weekvandemediawijsheid.nllogo_voorleeswedstrijd

Nationale voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende landelijke activiteit voor kinderen van groep 7 en 8. De leerlingen strijden om de eer voorleeskampioen van de school te worden, van de regio of misschien wel van het land!


Hoe doe je mee?

  • Organiseer op school vóór 1 december zelf een voorleeswedstrijd en meld de kampioen aan bij de Stichting Lezen. 
    Zie verder: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl
  • Wij vragen de deelnemende scholen om zich ook op te geven bij BiblioNu. 
  • BiblioNu organiseert lokale voorrondes op 26 en 29 januari in Venray en 2 februari in Horst (data onder voorbehoud). Op 13 maart van 13.00-15.00 uur is de regionale ronde in de schouwburg van Venray.

ssst_de_tijger_slaapt

Nationale Voorleesdagen 23 januari t/m 9 februari 2018

Deze dagen worden georganiseerd om het voorlezen te promoten. Er is veel aandacht voor het prentenboek van het jaar “Ssst! De tijger slaapt"  van Britta Teckentrup. De bibliotheek organiseert diverse activiteiten.

Zie verder: www.nationalevoorleesdagen.nl


kinderjury

Nederlandse Kinderjury maart - april 2018

Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Door te stemmen geven kinderen aan wat hun favoriete boeken zijn. De te lezen boeken staan in de bibliotheek op een aparte plaats. Stemmen kan via een formulier of digitaal. De bibliotheek organiseert diverse kinderjuryactiviteiten. Scholen kunnen de leerlingen stimuleren om mee te doen.

Zie verder: www.kinderjury.nl


De digitale bibliotheek (bibliotheek.nl)

De digitale portal van de openbare bibliotheken in Nederland geeft toegang tot steeds meer digitale diensten zoals literatuurplein (www.literatuurplein) en leesplein (www.leesplein.nl).
De site staat boordevol informatie over literatuur en goede kinder- en jeugdboeken. ‘Welkboek’ is een leuke manier om een nieuw boek te vinden. Ook e-books zijn via www.bibliotheek.nl te leen.
Bibliotheek.nl heeft diverse apps ontwikkeld zoals de Luisterbieb en de Vakantiebieb.
Meer informatie op www.bibliotheek.nlBiblioNu Merseloseweg 59 5801 CC Venray Tel.: (0478) 581 970 info@biblionu.nl