Over de publiekscatalogus

HV-0447_aan_de_computer_600x180

De nieuwe catalogus van BiblioNu bevat niet alleen het bezit van BiblioNu, maar ook de collecties van de Nationale Bibliotheek Catalogus. Deze landelijke catalogus is opgebouwd uit het gezamenlijke bezit van de openbare bibliotheken in Nederland.


Ook E-books, gesproken boeken en muziek van Bibliotheek Muziekweb zijn makkelijk te vinden. En er is te zoeken in Delpher (artikelen in kranten en tijdschriften). Wie zoekt in de nieuwe catalogus ontdekt dat al deze collecties tegelijkertijd doorzocht worden. Zo zijn de materialen van alle bibliotheken van Nederland beschikbaar voor klanten van BiblioNu. Om het zoeken makkelijker te maken kan er gebruik gemaakt worden van zoekfilters.

De presentatie van de gevraagde titels is anders

 • Zo is bijvoorbeeld direct zichtbaar hoeveel titels voldoen aan de zoekvraag en waar deze aanwezig zijn.
 • Er is direct zichtbaar welke soort titels gevonden zijn.
 • De kolom links op het scherm toont mogelijkheden om de resultaten te filteren.
 • De titels uit de collectie van BiblioNu zijn direct te reserveren of op de verlanglijst te plaatsen. 
 • Is een titel aanwezig bij BiblioNu, dan staat dit aangegeven met een groen vinkje en de tekst ‘aanwezig’. Druk op de button ‘waar’ om te zien waar de titel op de plank staat.

Maak gebruik van de zoekfilters

 • Via de linkerbalk in het scherm is na de zoekopdracht eventueel een specifiekere te keuzes maken. Zo is te zien wat er verder in de provincie beschikbaar is en dit is eventueel te reserveren. Bij de keuze voor ‘in heel Nederland’ worden uiteraard alle titels in heel Nederland getoond. Via ‘aanvragen’ zijn deze materialen (tegen extra kosten van : €5,00) te reserveren.
 • Verder zijn in de linkerkolom onderdelen weg te filteren door (bijvoorbeeld) te klikken bij typering op ‘volwassenen’ en bij Mediumsoort op ‘DVD-Video’. Het resultaat bevat vervolgens alle volwassenen-dvd’s met de gevraagde zoekwoorden ergens in de titelbeschrijving.

Ga op ontdekking

Ontdek de mogelijkheden van de nieuwe catalogus en ga op avontuur.
Direct zoeken in de vernieuwde catalogus

Vrouw_aan_computer_banner_600x180

Over 'Mijn Menu'

Via Mijn Menu in de publiekscatalogus kunt u uw eigen (leen)gegevens inzien. De meeste items spreken voor zich. Hier wat tips.

 • Wat heb ik thuis. Hier kunt u ook het geleende materiaal verlengen.
 • Mijn gegevens. Hier kunt u uw N.A.W. gegevens zien en aanpassen. Hier is o.a. ook op te geven of u een bevestiging per mail wilt van gedane verlengingen, of opgeven dat u een aanwinstenattendering wilt voor een of meerdere genres.
 • Relaties: Hier kunt u familieleden machtigen om verlengingen te doen. Dat familielid moet nog wel bevestigen. Zo kunt u met één inlog de materialen van alle familieleden verlengen.
 • Mijn MuziekWeb. Met deze link voor u omgeleid naar www.muziekweb.nl. Daar kunt u muziek aanvragen.

HV-0003_aan_de_computer_600x180

Nog meer opties


In de catalogus zijn de zogenaamde web 2.0 toepassingen te gebruiken. Zo kunt u recensies schrijven, lijsten van favoriete titels samenstellen en boeken of dvd’s waarderen door middel van het toekennen van sterren. Om dat te kunnen doen moet u eerst een profiel aanmaken. Daarna kunt u:

Profiel aanmaken.

Om gebruik te maken van web 2.0 mogelijkheden moet men een ‘nickname’ ofwel een internetnaam opgeven. Na het inloggen is er een profiel aan te maken. Onder de inlognaam (rechtsboven) is er te kiezen voor cWise profiel aanmaken. Let op! Hier geen gebruikersnaam (lenersnummer) of pincode invoeren. De Nickname is namelijk zichtbaar.
Om een cWise profiel aan te kunnen maken is een e-mail adres nodig.

Waardering uiten

De waardering is te uiten door het toevoegen van sterren. Zoek in de catalogus naar de betreffende titel. Ga met de cursor naar het rijtje sterren. Door de cursor op en neer te bewegen kan bepaald worden hoeveel sterren er toegekend moeten worden.

Lijsten

Met de optie 'Lijsten' zijn allerlei titeloverzichten te maken, bijvoorbeeld van alle titels van een schrijver, uw favoriete films of muziek of met alle informatie over uw vakantiebestemming, hobby, studie etc.

Recensies schrijven

Klik daarvoor bij de titeldetails in het veld rechts op ‘Mening geven’. Log in (als dat nog niet is gebeurd). Daarna kan de recensie geplaatst worden.

Lijsten maken en titels toevoegen

Titels uit de catalogus zijn toe te voegen aan een eigen digitale ‘boekenplank’.
Log in en maak een nieuwe lijst aan via lijst toevoegen. Met '+' of '-' is de titel toe te voegen of te verwijderen van een lijst. Als de titel correct in de lijst is opgenomen, is de balk met de naam van de lijst blauw geworden.
Lijst verwijderen
Via de profiel-pagina zijn de aangemaakte lijsten ook weer te verwijderen of te wijzigen. Klik op de profielnaam (staat bovenaan een titeloverzicht) om bij uw gegevens te komen. Klik nu op een lijst om deze te verwijderen.

Taggen

Er zijn zelfgekozen trefwoorden (ofwel social tags) bij een boek- of filmtitel te plaatsen. Die tags zijn voor iedereen zichtbaar. Op deze wijze helpt men mede-bibliotheekleden om makkelijker andere, soortgelijke boeken op het spoor te komen.
Om tags toe te voegen moet er geklikt worden op de pagina van het titeldetail op ‘taggen’. Tip een vriend

U kunt vrienden en bekenden op de hoogte brengen van een leestip. Zoek de betreffende titel. Klik bij de titeldetails op Tip een vriend. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Typ het e-mail adres van één of meer vriend(en) in het 'Aan:' veld. Of klik op de 'Aan:' knop om uit uw vriendenlijst te selecteren.Delen

Titels zijn via de diverse social media te delen. Zoek naar de betreffende titel. In het scherm van de titeldetails zijn er diverse mogelijkheden. U moet wel zelf zo’n account hebben.

Kiest u bijvoorbeeld voor Twitter, dan worden uw inloggegevens van Twitter gevraagd. Eenmaal ingelogd verschijnt de leestip in het Twitteraccount en kunt u door te klikken op ‘Tweet’ deze titel met uw volgers delen.


BiblioNu Merseloseweg 59 5801 CC Venray Tel.: (0478) 581 970 info@biblionu.nl