boekstart logo

BoekStart

“BoekStart baby’s hebben grote voorsprong in onderwijs”


Boekstart, ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby erg leuk en leerzaam is.
Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Door samen plaatjes te kijken, te praten of te zingen krijgt een ouder goed contact met de baby. Dat is niet alleen gezellig, maar juist het samenspel is heel goed voor de taalontwikkeling van het kind. Kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen, hebben een veel grotere woordenschat dan kinderen die dat niet doen. Dit blijkt uit Brits onderzoek. Kortom, van lezen groei je.

Boekstartkoffertje én gratis lidmaatschap van de bibliotheek

De ouders van baby’s krijgen via de geboortekoffer (gemeente Venray) of via een brief (gemeente Horst aan de Maas) een babybiebbon uitgereikt. Met deze bon kunnen ze een gratis Boekstartkoffertje ophalen bij de bibliotheek met daarin een boekje en een CD-boekje met liedjes en versjes. Daarnaast krijgt het kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. Tegelijkertijd biedt de bibliotheekorganisatie één ouder een gratis abonnement voor drie maanden aan.

Speciale BoekStart babyhoek in de bibliotheek

De bibliotheken hebben een speciale babyhoek ingericht. Hier zijn babyboeken voor baby’s van 0-18 maanden te vinden. De medewerkers van de bibliotheken hebben een BoekStarttraining gekregen en geven met plezier informatie over de babyboeken en over voorlezen.

Consultatiebureau

Ook op het consultatiebureau is er aandacht voor BoekStart, met name tijdens het taalgesprek bij het 7de maand consult. Verder heeft elk consultatiebureau een collectie baby en peuterboeken in de wachtkamer.

Hoe lees je met een baby?

Bekijk dit informatieve filmpje dat is overgenomen van de website van BoekstartVoorleestips

Meer informatie over BoekStart op http://www.boekstart.nl/


Leesbevordering ná BoekStart

De bibliotheek wil  lezen voor iedereen aantrekkelijk en bereikbaar maken. Daarom is het lidmaatschap voor kinderen tot 18 jaar gratis. Ouders en kinderen kunnen gebruik maken van de hele collectie van de jeugdafdeling van de bibliotheek. Dat zijn niet alleen stoffen- of knisperbabyboekjes, maar ook cd’s met meezingliedjes, dvd’s en boeken voor ouders. De medewerksters van de bibliotheek geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes.

 

 

 

BiblioNu Merseloseweg 59 5801 CC Venray Tel.: (0478) 581 970 info@biblionu.nl